KONKURS !!!

TOP LISTA BLOGÓW

Blogi

Pomagamy Adaś Tarnów

Polecam :)

POMAGAMY !!!

1 grudnia 2016

Matcha to coś więcej niż herbata, to nieodkryty jeszcze cud - Recenzja Zielonej Herbaty ( EXCLUSIVE Matcha Green Tea - 40g )

Matcha to coś więcej niż herbata, to nieodkryty jeszcze cud

Japońska Matcha, która pochodzi z prefektury Kyoto. Idealnie nadaje się do gotowania oraz słodkich wypieków. Jako herbaciany napój ma "długi" przyjemny aromat.


Produkt Pakowany hermetycznie.

Kraj pochodzenia: Japonia




Hej Słoneczka :* 

Dziś kolejny post na temat zielonej herbaty tym razem innej niż zawszę  bo jest to herbata w proszku MATCHA 



Po raz pierwszy się spotkałam z herbatą zieloną sproszkowaną 
Zielona herbata po zalaniu ma kolor mega zielony brzydko pachnie tak dziwnie ...ciężko mi określić zapach
Jeśli chodzi o smak to jest bardzo delikatna ma dużo łagodniejszy smak niż inne zielone herbaty 




I z tego co mój mąż mi opowiadał ( tak tak on pił zieloną herbatę ja nie lubię ) to ta herbata mega pobudza jest dużo lepsza niż zielone które pił do tej pory 
Mój mąż polecam w 100 % Stwierdził że jest najlepsza ze wszystkich zielonych herbat jakie pił do tej pory a uwierzcie mi zielone herbaty przewinęły się u mnie w domu pod różnymi nazwami zapachami itp 




Kilka słów dodatkowych o herbacie MATCHA 

Matcha to coś więcej niż herbata, to nieodkryty jeszcze cud.
Matcha, w swojej najlepszej postaci czyli zielonkawego proszku uzyskiwana jest wyłącznie z liści Tencha. Jest używana w oryginalnej japońskiej ceremonii picia herbaty.  Jest tylko 10 certyfikowanych producentów na świecie, którzy wytwarzają najwyższej jakości herbatę Matcha.


Całkowita produkcja ograniczona jest do 1000 ton rocznie. Z tego też powodu Matcha uważana jest za najbardziej ekskluzywną i najwyższej jakości herbatę. Cudowna Matcha uzyskiwana jest z najdelikatniejszych i najlepszych liści Tencha . Zielony proszek uzyskuje się w granitowo kamiennych młynkach.

Sposób przygotowania matcha został opracowany w IX wieku. Mnisi buddyjscy (Chang Buddyzm, który później rozwinął się w Zen buddyzm) produkowali leki na bazie tej ‘herbaty.
Jak to zwykle bywało w tradycyjnej medycynie Wschodu, Buddyści  suszyli liście herbaty, mielili je na drobny proszek. Następnie dolewano do niego ciepłej wody i mieszano łodygą bambusa. 
Herbata wytwarzana była w ten sam sposób jak inne zioła lecznicze w buddyjskich klasztorach i w dużym stopniu tam też spożywana.

Tradycyjne przyrządzanie Matcha
Sposób przygotowania matcha został opracowany w IX wieku. Matcha porcjowana jest bambusową  łyżeczką (Chasaku) do miseczki  (Chawan), następnie zalana wodą i ubijana bambusową miotełką (Chasen).
Ważne aby herbata była przyrządzana wodą o odpowiedniej temperaturze.
Im wyższa jakość herbaty, tym niższa temperatura wody do jej przygotowania. Woda powinna być gotowana raz i odpowiednio schłodzona. Jeśli woda jest zbyt gorąca to ważne składniki ulegną utracie, a herbata stanie się gorzka i może rozwinąć się nieprzyjemny smak.
Wysokiej jakości herbatę parzymy zawsze w temperaturze około 80° C. Jeśli nie masz pod ręką termometru, to tu przedstawiamy dwa sposoby:
- każdorazowe przelanie gorącej wody do zimnego naczynia powoduje jej ochłodzenie o 6-7 stopni C.
- pozostawienie wody bez przykrycia w (warunkach domowych) przez 10 minut spowoduje jej ostygnięcie do ok. 80 stopni.

Sposób przygotowania Organic Matcha:
• Zagotuj wodę
• Pozwól ostygnąć wodzie do 80°C (np. otwórz czajnik i poczekaj 10 minut lub przelej gorącą wodę z naczynia do naczynia 4-5 razy – woda traci 5-6° C przy każdym przelaniu).
• Wsyp około 0,5 łyżeczki Matchy do czarki
• Dodaj 80ml gorącej (80°C) wody
• Zamieszaj herbatę miotełką aż do uzyskania delikatnej pianki. - See more at: http://organicmatcha.pl/index.php?id_product=9&controller=product&id_lang=1#sthash.KUMQeXea.dpuf
• Zagotuj wodę
• Pozwól ostygnąć wodzie do 80°C (np. otwórz czajnik i poczekaj 10 minut lub przelej gorącą wodę z naczynia do naczynia 4-5 razy – woda traci 5-6° C przy każdym przelaniu).
• Wsyp około 0,5 łyżeczki Matchy do czarki
• Dodaj 80ml gorącej (80°C) wody
• Zamieszaj herbatę miotełką aż do uzyskania delikatnej pianki. - See more at: http://organicmatcha.pl/index.php?id_product=9&controller=product&id_lang=1#sthash.KUMQeXea.dpuf
• Zagotuj wodę

• Wsyp około 0,5 łyżeczki Matchy do czarki

• Dodaj 80ml gorącej (80°C) wody

• Zamieszaj herbatę miotełką aż do uzyskania delikatnej pianki.


Matcha jest najbardziej ekskluzywnym i rzadkim rodzajem herbaty na świecie.

Jak wiadomo to jedna z rodzaju „zacienionych herbat”. Kiedy rośnie Tencha (typ podstawowy, który później staje się Matcha) jest poddawana specjalnemu procesowi „zacienienia”  (14 - 28 dni – 90 % zacienienia).  W tym celu Tencha jest przykrywana słomianymi  matami i plastikowymi  plandekami aby zapewnić dojrzewanie herbaty według ścisłych procedur a co za tym idzie aby aktywnie wpływać na jakość herbaty. Cały proces dojrzewania porównać możemy do tego stosowanego w złożonym zakładzie biochemicznym. Tworząc składniki aktywne powoli rośnie od korzenia do liści. Cenna L-teanina, która jest odpowiedzialna za aromat gotowej herbaty wraz z innymi składnikami przekształca się w katechiny pod wpływem promieni słonecznych. To daje typowy dla Matcha cierpki smak. Dzięki kontrolowanej ekspozycji na światło słoneczne podczas uprawy herbaty , taniny są tak dobrane, że herbata nie jest gorzka i smakuje łagodnie.


Prawdziwa Matcha  taka jak 100% Organic Matcha uprawiana i wybierana jest zgodnie z najsurowszymi specyfikacjami i wytycznymi. Specjalnie wybrana żyzna gleba musi zostać w odpowiedni sposób przygotowana aby na niej można było uprawiać Matcha. Po zakopaniu sadzonek przez 5 lat trwa opieka nad nimi zanim zostaną przycięte krzewy i zakwalifikują się do zbioru testowego w celu oceny jakości. W czasie następnych 2 lat zbiór testowy jest analizowany i oceniany. Dopiero po tym procesie wydaje się decyzję o kategoryzacji herbaty i zatwierdza się pierwszą sprzedaż zbiorów. Aby uniknąć fermentacji liści herbaty, zerwane liście są transportowane jak najszybciej do zakładów przetwórstwa. Tam przez 20-120 sekund poddawane są parze wodnej o temperaturze ok. 100 stopni C. Czas obróbki  parą wodną określa smak i wygląd herbaty.

Herbatę można kupić tu  ----- > KLIK HERBATA <------
Cena 40 zł 
A wy znacie takie herbaty ? 
Smakują Wam ??
Dziękuje firmie za zaufanie :-)
Dla Was miłego czwartku :* Buziakkkiii :*:*