sobota, lipca 06, 2019

Oliwa z oliwek


Oliwa z oliwek 
Pochodzenie Hiszpania
Nasza oliwa z oliwek została wytłoczona w niewielkiej fabryczce w Hiszpanii, która posiada własną plantację. 
Oliwa jest mieszanką dwóch gatunków oliwek Picula i Arbequina, dzięki czemu ma bardzo bogaty bukiet i wyrazisty smak. 



Hej Moje Słoneczka ! 

Dziś przychodzę do Was z kolejnym produktem od firmy 






Ostatnio pisałam Wam o oleju koksowym na którym smażę i nie tylko a dziś będzie o kolejnym zdrowym oleju do smażenia / pieczenia.

Zacznijmy od tego co to jest 
OLIWA ?

Olej oliwkowy, olej z oliwek, syn. oliwa – olej roślinny o zmiennym zabarwieniu od złocistożółtego do żółtozielonego, charakterystycznym zapachu oraz specyficznym smaku. Otrzymywany jest w wyniku procesu tłoczenia „na zimno” lub „na gorąco” miąższu owoców oliwki.




Jak wiadomo mamy jedno zdrowie i chcemy się nim cieszyć długo najlepiej do 100 lat ;-) 
Do smażenia u mnie w domu w 80 % używam kokosowego oleju,ale mój mąż za nim nie przepada i jak robię coś tylko dla niego używam oliwy z oliwek.Ale takiej prawdziwej,zdrowej oliwy.
I taką miałam własnie okazję przetestować .




Oliwa znajduję się w buteleczce,jest zakręcana.Jak ją trzymam w lodówce to robi się stała konsystencja a jak ją trzymam w szafce w kuchni to jest płynna.Ma kolor bardzo zielony,wystarczy kilka kropli żeby coś usmażyć.U mnie na oliwie przeważnie smażę jajka lub fileta dla męża.Fajnie bo ta oliwa jest inna a mianowicie jest mieszanką dwóch gatunków oliwek.Także podwójnie się cieszę że mogłam ją przetestować :-) Oliwę można stosować w kuchni ale też w kosmetyce .Ja używam oliwy do wzmocnienia paznokci.




Oliwę lekko podgrzać dodać sok z połowy cytryny i moczyć w misce z miksturą ok 10 min.Ja tak robię raz w tygodniu.I widać poprawę.Są mocniejsze i wybielone.

Dodatkowo oliwa super nawilża suche,poniszczone końcówki.


Pamiętajmy też  o jej dacie ważności..
U mnie dość szybko ona idzie max 2 miesiące więc nie martwię ale jednak data ważności jest ważna ! Bardzo ważna !




Ważny aspekt to data ważności: najlepiej zużyć oliwę w ciągu 18 miesięcy od otwarcia. Starsze oliwy nadają się do spożycia, niemniej ich walory smakowe i wartości odżywcze są dużo mniejsze niż w wypadku świeżego produktu. Oliwa im młodsza, tym lepsza – powinniśmy spożywać ją jak najświeższą. Kiedy produkt nie nadaje się do spożycia? Można to rozpoznać dzięki wyczuwalnemu posmakowi zjełczałego tłuszczu lub pomarańczowym refleksom w barwie oliwy.



Regularne pożywanie oliwy faworyzuje wchłanianie niezbędnych składników odżywczych w jelicie, a oprócz tego stymuluje jego oczyszczanie. Oprócz tego zaliczana jest do produktów o właściwościach alkalizujących. To oznacza, że ma zdolności do regulowania naturalnego pH organizmu i wydzielin żołądkowych.

Zmniejsza ryzyko zachorowania na 

cukrzycę


Jednym z powodów, dla których oliwa z oliwek stała się niezbędnym składnikiem diety śródziemnomorskiej, jest jej zdolność do minimalizowania ryzyka wystąpienia cukrzycyZawiera wszystkie składniki, które pomagają w regulacji poziomu cukru we krwi.

Działa przeciwzapalnie


Kwasy omega-3, kwas oleinowy oraz oleokantal mają silne działanie przeciwzapalne, co zmniejsza objawy chorób dotykających mięśnie i stawy.Jej wpływ często porównywany jest do działania popularnego Ibupromu.

Zmniejsza ryzyko wystąpienia 

udaru


Oliwa z oliwek nie tylko korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy i przepływ krwi, ale zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Wszystko dzięki temu, że zapobiega powstawaniu zakrzepów i wewnętrznemu krwawieniu.

Właściwości antybakteryjne


Regularne spożywanie oliwy z oliwek na surowo pomaga zapobiec zakażeniom spowodowanym przez Helicobacter pylori. Bakteria ta znajduje się na powierzchni komórek nabłonkowych błony śluzowej w żołądku. Może powodować ona wrzody żołądkowe, bóle i infekcje.

Pomaga zapobiec osteoporozie


Oliwa z oliwek jest również postrzegana jako sojusznik zdrowych kości. Ta informacja jest szczególnie korzystna dla kobiet, które właśnie weszły w okres menopauzy, kiedy to czynnik ryzyka wystąpienia osteoporozy niebezpiecznie wzrasta.

Flora bakteryjna
  • usprawnia ona wchłanianie wapnia, magnezu i cynku – trzech podstawowych składników mineralnych, które biorą udział w utrzymaniu gęstości kości
  • uczestniczy w prawidłowej absorpcji mikroelementów rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak witamina A i D

Jak widać, oliwa z oliwek należy do jednych z najzdrowszych produktów, jakie oferuje nam natura. Dzięki swoim walorom smakowym naprawdę nie trudno wkomponować ją w dzienne menu.
Można łączyć ją z sałatkami, koktajlami, dodawać do zup i innych potraw. Również można spożywać ją na surowo, zawsze pamiętając, by nie przekraczać wskazanej ilości trzech łyżek dziennie.


Jak widać oliwa z oliwek to lekarstwo na całe zło.
Polecam przerzucić się na zdrowe tłuszcze ! 
Może są lekko droższe ale ...jednak zdrowie jest najważniejsze ! 

Tą oliwę z dwóch różnych oliwek można zamówić tu ---> OLIWA 


2 komentarze: