piątek, lipca 05, 2019

Naturalny Olej kokosowy


Naturalny Olej kokosowy






Hej Moje Słoneczka Kokosowe ! 

Dziś przychodzę do Was z olejem kokosowym o którym już na swoim blogu pisałam kilka razy ! 

Oleje kokosowy ! Uwielbiam ! Ja ogólnie wszystko uwielbiam co kokosowe :)



Olej koksowy można używać do wszystkiego szczególnie w kuchni ale też w kosmetyce ma swoje miejsce.Ja na oleju kokosowym smażę wszystko.
Nie przeszkadza mi że potrawy są lekko koksowe gdyż to zdrowe smaki.A w  łazience czyli w kosmetyce olej używam na końcówki włosów bo dobrze nawilżają.
Olej również świetnie działa na suchą skórę.




To że sucha skóra staje się nawilżona to dodatkowo ładnie pachnie ! Idealny zdrowy i smaczny kosmetyk.I u mnie dodatkowo fajnie się sprawdza jako pasta wybielająca do zębów.Łyżeczkę oleju " cycam " ok 10 min i wypluwam.Super wybiela zęby i odświeża oddech.Super pomysł szczególnie dla palaczy.Wiem co mówię. Co prawda teraz to tylko popalam od czasu do czasu ale wcześniej paliłam dużo i wiem że działało to świetnie na oddech.Dodatkowo czyści dziąsła i język.Mogłabym tak pisać i pisać.





Ogólnie o zaletach kokosu można by było książkę napisać dlatego ja Wam napisze tylko kilka dla mnie najważniejszych rzeczy jakich używam z udziałem oleju kokosowego.


Olej kokosowy 


  • Wpływa na poprawę wchłaniania wapnia, magnezu, żelaza.
  • Przyspiesza metabolizm dzięki czemu jest naszym sprzymierzeńcem w walce ze zbędnymi kilogramami.
  • Korzystnie wpływa na układ nerwowy i odpornościowy.
  • Dobry dla alergików.


Zawiera bardzo cenny kwas laurynowy oraz kaprylowy, które to odpowiedzialne są za budowanie odporności, oraz wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Jest szybko metabolizowany przez organizm, tym samym dostarczając niezbędnej energii. Poprawia metabolizm i dba o dobra kondycję jelit.

Jest niezastąpionym składnikiem sprawdzającym się w kuchni. 




Idealny do smażenia i pieczenia jak również do dań na zimno. Składa się aż w 93% z tłuszczy nasyconych - odpornych na utlenianie w wysokich temperaturach, dlatego też doskonale nadaje się do smażenia. Zawiera tylko niewielki procent kwasów nienasyconych, które podczas ogrzewania ulegają utlenieniu. Dla porównania olej rzepakowy, niesłusznie promowany jako dobry do smażenia, zawiera ponad 90% nieodpornych na wysokie temperatury kwasów tłuszczowych. 
Jest idealnym dodatkiem do deserów oraz zdrowym zamiennikiem margaryny. 
Nadaje potrawom delikatny kokosowy posmak. 

W kosmetyce

Oprócz wielu zastosowań spożywczych, olej kokosowy to niezastąpiony środek pielęgnacyjny. Sprawdza się jako krem, nawilża nie powodując przy tym żadnych podrażnień, nawet w przypadku bardzo wrażliwej skóry. Ponadto zawiera naturalny filtr słoneczny 6. Warto tutaj wspomnieć, że większość tradycyjnych kremów z filtrem jest toksyczna dla naszej skóry i stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Olej pozostawia skórę gładką i nawilżoną. Dzięki właściwościom antyseptycznym, przeciwbakteryjnym oraz łagodzącym, pomaga w walce z trądzikiem oraz innym problemami skórnymi. Stosowany w walce z łuszczycą i egzemą.
Idealny w codziennej pielęgnacji - to naturalny zamiennik każdego drogiego kremu, balsamu lub odżywki do włosów. Naniesiony na włosy głęboko je odżywia. Sprawia, że są lśniące i mocne, dodatkowo regenerując rozdwojone końcówki. pomaga zwalczyć łupież. Trzeba przyznać, że nie bez powodu nadano mu miano najzdrowszego oleju na świecie. 

Wartość odżywcza  w 100 ml produktu:
Wartość energetyczna:  3609 kJ/ 862 kcal
Tłuszcz: 100 g
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 87,1 g
Węglowodany: 0 g
- w tym cukry: 0 g
Białko: 0 g
Sól: 0 g


A Wy używacie olejku kokosowego ?
Ja Wam go polecam z całego serca.
Ten można zamówić tu ---> OLEJ 



1 komentarz: