środa, listopada 02, 2016

Jagody Goji 100 g - GALERIA HERBAT.PL / Producent: Plenus NATURA ( jagody goji najzdrowsze owoce świata )










Hej Słoneczka :) 

Jakiś czas temu dostałam do testowania 4 produkty od firmy  



I dziś Wam przedstawiam jeden z nich 
Na pierwszy rzut poszły jagody goji 
Po raz pierwszy spotkałam się z tymi owocami ( czytałam jak gwiazdy się zachwycają ) ale sama jakoś nigdy nie kupiłam




Jeśli chodzi o owoce - jagody goji to powiem tak małe czerwone suszone " łezki " taki mają kształt...W smaku lekko słodkie ...ale nie dla mnie






Standardowo owoce zjadł mój ukochany mąż :) i był bardzo zadowolony ;) 

Zdrowa przekąska słodka 
Mój mąż poleca ja polecam ze względu na zdrowotne właściwości ;)


Kilka słów o owocach :


Kraj pochodzenia:

Chiny

Sładniki:

100% jagody goji

Opis:

Owoce Goji inaczej zwane kolcowój chiński rosną na wzgórzach w dolinach Chin, Mongoli oraz Tybetu, są to pnącza. Owoce goji często nazywane są także jako owoce młodości, owoce Goji zawierają dużo minerałów i pierwiastków. Są to owoce, które nadają się do jedzienia na surowo, jednakże na rynku dostępne są jako suszone owoce.

W smaku są lekko kwaskowate, słodkawe ale też bardzo smaczne.

Zastosowanie: 

Owoce Goji swoje zastosowanie znajdują w gastronomii, suszone są bardzo podobne wielkościowo do rodzynek, dlatego też dodawane są jako dodatek do przeróżnych posiłków. Suszone owoce można dodać do herbaty, zup, płatków śniadaniowych, musli, jogurtu, potraw z ryżem. 
 Owoce Goji można również przetworzyć na formę pitną np. soki, ekstrakty, wina czy herbaty, które charakteryzują się słodkim, egzotycznym smakiem. 
Owoce Goji przed dodaniem do potraw należy przelać gorącą wodą i opłukać. 


Wyjątkowo mocny antyutleniacz. Ze względu na substancje, które zawiera, działa przeciw starzeniu się. Zawiera 18 rodzajów aminokwasów, 21 elementów śladowych, witaminę C, witaminy z grupy B, składniki mineralne: żelazo, wapń, cynk, selen, nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy oraz wiele innych. Pod względem wartości odżywczych zaszeregowany jest między najbardziej wartościowe owoce naszej planety.

Odkryto, że jagody goji zawierają składniki pokarmowe wymienione poniżej:

  • 6 podstawowych witamin
  • 11 podstawowych mikroelementów
  • 22 dietetyczne pierwiastki śladowe
  • 18 aminokwasów
  • 8 polisacharydów
  • 6 monosacharydów
  • 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych (niezbędne kwasy tłuszczowe, kwas linolowy i alfa-linolowy, beta-sitosterol oraz inne sterole roślinne).
  • 5 karotenoidów, w tym beta-karoten i zeaksantynę, luteinę, likopen i beta-kryptoksantynę, ksantofil
  • wiele pigmentów fenolowych

Ponadto odkryto, że jagody Goji zawierają Wapń (112mg/100g), Potas (1.13 mg/100g), Żelazo (9mg/100g), Cynk (2mg/100g), Selen (50 mikrogramów/100g), Ryboflawinę (1.3mg/100g), Witaminę C (148mg/100g).

Jagody goji zawierają także wiele roślinnych substancji chemicznych:

  • Beta-karoten: 7 mg/100 gramów suszonych owoców.
  • Zeaksantynę: do 200 mg/100 gramów suszonych jagód goji. Do 77% wszystkich karotenoidów obecnych w wilczej jagodzie to zeaksantyna.
  • Polisacharydy: do 31% wagi pulpy.


Podane wartości różnią się oczywiście z uwagi na naturalne pochodzenie produktu i w zależności od jakości jagód, ich pochodzenia, czy nawet pogody w sezonie upraw.


I tak bym mogła pisać na temat Goji bardzo dużo i długo ;)


A Wy znacie goje ?? 

Lubicie ich smak ?? 

Dziękuje firmie za zaufanie :-) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz