- Producent: Plenus NATURA
Hej Słoneczka :)
Jakiś czas temu dostałam do testowania 4 produkty od firmy
I dziś Wam przedstawiam jeden z nich
Na pierwszy rzut poszły jagody goji
Po raz pierwszy spotkałam się z tymi owocami ( czytałam jak gwiazdy się zachwycają ) ale sama jakoś nigdy nie kupiłam
Jeśli chodzi o owoce - jagody goji to powiem tak małe czerwone suszone " łezki " taki mają kształt...W smaku lekko słodkie ...ale nie dla mnie
Standardowo owoce zjadł mój ukochany mąż :) i był bardzo zadowolony ;)
Zdrowa przekąska słodka
Mój mąż poleca ja polecam ze względu na zdrowotne właściwości ;)
Kilka słów o owocach :
Kraj pochodzenia:
Chiny
Sładniki:
100% jagody goji
Opis:
Owoce Goji inaczej zwane kolcowój chiński rosną na wzgórzach w dolinach Chin, Mongoli oraz Tybetu, są to pnącza. Owoce goji często nazywane są także jako owoce młodości, owoce Goji zawierają dużo minerałów i pierwiastków. Są to owoce, które nadają się do jedzienia na surowo, jednakże na rynku dostępne są jako suszone owoce.
W smaku są lekko kwaskowate, słodkawe ale też bardzo smaczne.
Zastosowanie:
Owoce Goji swoje zastosowanie znajdują w gastronomii, suszone są bardzo podobne wielkościowo do rodzynek, dlatego też dodawane są jako dodatek do przeróżnych posiłków. Suszone owoce można dodać do herbaty, zup, płatków śniadaniowych, musli, jogurtu, potraw z ryżem.
Owoce Goji można również przetworzyć na formę pitną np. soki, ekstrakty, wina czy herbaty, które charakteryzują się słodkim, egzotycznym smakiem.
Owoce Goji przed dodaniem do potraw należy przelać gorącą wodą i opłukać.
Wyjątkowo mocny antyutleniacz. Ze względu na substancje, które zawiera, działa przeciw starzeniu się. Zawiera 18 rodzajów aminokwasów, 21 elementów śladowych, witaminę C, witaminy z grupy B, składniki mineralne: żelazo, wapń, cynk, selen, nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy oraz wiele innych. Pod względem wartości odżywczych zaszeregowany jest między najbardziej wartościowe owoce naszej planety.
Odkryto, że jagody goji zawierają składniki pokarmowe wymienione poniżej:
- 6 podstawowych witamin
- 11 podstawowych mikroelementów
- 22 dietetyczne pierwiastki śladowe
- 18 aminokwasów
- 8 polisacharydów
- 6 monosacharydów
- 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych (niezbędne kwasy tłuszczowe, kwas linolowy i alfa-linolowy, beta-sitosterol oraz inne sterole roślinne).
- 5 karotenoidów, w tym beta-karoten i zeaksantynę, luteinę, likopen i beta-kryptoksantynę, ksantofil
- wiele pigmentów fenolowych
Ponadto odkryto, że jagody Goji zawierają Wapń (112mg/100g), Potas (1.13 mg/100g), Żelazo (9mg/100g), Cynk (2mg/100g), Selen (50 mikrogramów/100g), Ryboflawinę (1.3mg/100g), Witaminę C (148mg/100g).
Jagody goji zawierają także wiele roślinnych substancji chemicznych:
- Beta-karoten: 7 mg/100 gramów suszonych owoców.
- Zeaksantynę: do 200 mg/100 gramów suszonych jagód goji. Do 77% wszystkich karotenoidów obecnych w wilczej jagodzie to zeaksantyna.
- Polisacharydy: do 31% wagi pulpy.
Podane wartości różnią się oczywiście z uwagi na naturalne pochodzenie produktu i w zależności od jakości jagód, ich pochodzenia, czy nawet pogody w sezonie upraw.
I tak bym mogła pisać na temat Goji bardzo dużo i długo ;)
A Wy znacie goje ??
Lubicie ich smak ??
Dziękuje firmie za zaufanie :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz