Gotujemy z firmami :
Hej Laseczki dziś taki dziwny mieszany post :)
Bo napisze o 2 firmach w jednym poście ;)
Także to takie krótkie informacje na temat produktów ;)
Może zacznę od firmy Młyny Stoisław jest to firma która w ramach współpracy dała mi kilak fajnych rzeczy do testowania typu mąki / kaszę ;)
Kilka słów o firmie :
Jesteśmy firmą o długoletnich tradycjach i bogatej historii dążącą do utrzymania swej wysokiej pozycji na rynku zbożowo-młynarskim, a także wiarygodności u klientów oraz dostawców.
Pragniemy stworzyć nowy, lepszy wizerunek firmy, zarówno na rynku polskim, jak i międzynarodowym.
Utrzymanie wysokiej jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego naszych wyrobów, dążenie do ciągłego doskonalenia oraz zaspokojenia potrzeb klientów na najwyższym poziomie należą do najważniejszych celów Przedsiębiorstwa.
Chcemy dostarczać naszym odbiorcom, zarówno obecnym, jak i potencjalnym, wyroby spełniające ich oczekiwania i gwarantujące zadowolenie.
Jednocześnie zapewniamy, że nasze produkty są bezpieczne ze zdrowotnego punktu widzenia.
Mogłam już wykorzystać mąkę pszenną typu 500 wrocławska którą używałam do podbijania sosów oraz zup :)
Oraz do panierowania schabowego ;)
Mąką dobra wydajna koloru białego taka standardowa mąka :)
Od firmy dostałam też kaszę pęczak którą ugotowałam na bulionie cebulowym z dodatkiem soli himalajskiej
Sól Himalajska różowa - wydobywana we wschodnim pasie Karakorum w Pakistanie. Sól Himalajska jest najzdrowszą i najczystszą solą dostępną na ziemi. Zawiera około 84 minerałów w formie koloidalnej, minerały te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mikroelementy mają postać drobnych cząsteczek, dzięki czemu mogą być z łatwością przyswajane przez komórki ludzkiego ciała. Kąpiele z dodatkiem soli himalajskiej skutecznie oczyszczają, nawilżają i wygładzają skórę.
Sól Himalajską używamy tak jak zwykłą sól kuchenną, ponad to nadaje się świetnie jako dodatek do kąpieli. Używając sól Himalajską jako dodatek do kąpieli dodajemy jej w proporcjach ok 10 g soli na litr wody. Po kąpielach solankowych zaleca się odpoczynek około 30 min.
Uwielbiam kaszę pęczak bo jest przepyszna bardzo zdrowa i apetyczna :)
Wartości odżywcze
w 100 g | |
---|---|
Wartość energetyczna | 1450 kJ / 342 kcal |
Tłuszcz | 2,0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,4 g |
Węglowodany | 70 g |
w tym cukry | 0,5 g |
Błonnik | 5,4 g |
Białko | 8,4 g |
Sól | 0,01 g |
Obliczona wartość odżywcza
na 100g | |||
---|---|---|---|
Wartość energetyczna (kJ) | 1450 | ||
Wartość energetyczna (kcal) | 342 | ||
Tłuszcz (g) | 2 | ||
w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 0.4 | ||
Węglowodany (g) | 70 | ||
w tym cukry (g) | 0.5 | ||
Błonnik (g) | 5.4 | ||
Białko (g) | 8.4 | ||
Sól (g) | 0.01 |
Opis produktu
Marka
Młyny Stoisław
Cechy
twój smak
Marka standaryzowana
Marka - Młyny Stoisław
Nazwa produktu uregulowana prawnie
Pęczak jęczmienny kujawski
Instrukcje dotyczące przygotowania
Gotować we wrzątku - Od temperatury otoczenia
Miarkę kaszy zalać 2,5 miarkami zimnej wody.
Dodać sól i łyżkę oliwy.
Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez około 20 min od momentu zagotowania, czasami mieszając.
Po ugotowaniu pozostawić kaszę do odparowania.
Mąka tortowa została zużyta do placków ziemniaczankach gdzie dzięki temu placki stały się lekkie puszyste i bardzo dobre w smaku ;)
Wartości odżywcze
100 g produktu: | |
---|---|
Wartość energetyczna | 1453 kJ / 342 kcal |
Tłuszcz | 1,0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
Węglowodany | 71,4 g |
w tym cukry | 2,4 g |
Błonnik | 2,9 g |
Białko | 10,5 g |
Sól | <0,01 g |
Obliczona wartość odżywcza
na 100g | |||
---|---|---|---|
Wartość energetyczna (kJ) | 1453 | ||
Wartość energetyczna (kcal) | 342 | ||
Tłuszcz (g) | 1 | ||
w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 0.2 | ||
Węglowodany (g) | 71.4 | ||
w tym cukry (g) | 2.4 | ||
Błonnik (g) | 2.9 | ||
Białko (g) | 10.5 | ||
Sól (g) | <0.01 |
Oprócz tych rzeczy używałam do nich przypraw które dostałam w ramach współpracy od firmy :
Tu znów przyprawy poszły do placków ziemniaczanych do gołąbków do jajecznicy itp
Testowałam pieprz kurkumę czosnek paprykę słodką
Każda z przypraw jest idealnie dobrana na idealny krótki skład
Przyprawy są dobre nadają charakteru potrawa
Polecam
Kilka słów o przyprawach :
Pieprz cayenne - przyprawa produkowana z papryki ostrej odmiany Cayenne, papryka jest suszona i mielona, pieprz cayenne (kajeński) nazwę przejął od papryki z której jest produkowany. Pieprzu kajeńskiego można używać do zapiekanek, sosów, drobiu, dań z jaj i serów, w przemyśle cukierniczym dodawany jest nawet do czekolady.
Czosnek - roślina z rodzaju liliowatych, stosowany przez ludzi już od starożytności jako przyprawa, znany jest w kuchni polskiej i świata jako przyprawa do mięs, sosów, zapiekanek, dodawany do przetworów oraz kiszenia ogórków i innych warzyw. Czosnek posiada silny smak i aromat.
Kurkuma - używana jest do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie. Przyprawia się nią sosy, potrawy z drobiu, zupy kremowe i omlety. Dobrze komponuje się z daniami z fasoli i z soi. Szczypta kurkumy dodana do ciasta drożdżowego lub biszkoptowego nada mu atrakcyjny żółty kolor..
Papryka wędzona słodka - to przyprawa wywodząca się z kuchni hiszpańskiej. Słodka papryka czerwona poddawana jest suszeniu dymem wędzarnianym, następnie mielona na kamiennych żarnach stosowana jest jako przyprawa do dań mięsnych, rybnych, potraw z grilla, sałatek, surówek, zup i sosów.
A wy znacie takie przyprawy ?? Używacie kasz / mąki ??
Dziękuje firmą za zaufanie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz