poniedziałek, października 17, 2016

Pestki dyni łuskane 500g / BioIndygo.PL


Pestki dyni łuskane  500g / BioIndygo.PL





Hej słoneczka :-) 

Witam Was w nowym tygodniu ;) 

U mnie pogoda znów nie rozpieszcza ale co zrobić..

Zawsze sobie powtarzam byle do wiosny ---- >  Kwietnia ;) 

Wczoraaaaaj było o trawie a dziś o pestkach ;)

Dynie oraz jej pestki chyba każdy zna i myślę że chodziarz raz w życiu jadł ;)

 Jeśli nie to zapraszam na stronę producenta 


----- > PESTKI DYNI   

 ------- > BioIndygo.PL 








A więc może standardowo zaczniemy od tego co tą są pestki dyni itp ;) 

Co mają co zawierają :)

O golnie tak ogólnie o pestkach ;-) 


 Witaminy w pestkach dyni


Pestki dyni, oprócz kwasów tłuszczowych, zawierają też mnóstwo witamin i minerałów. Witaminy obecne w pestkach dyni, to: witamina E, witamina B1,witamina B2, witamina B6, witamina Awitamina C oraz witamina D. Te małe ziarenka, ze względu na tak duże bogactwo witamin, powinny jak najczęściej pojawiać się w jadłospisie jako urozmaicenie zdrowej diety. Witamina E to w organizmie ważny przeciwutleniacz. Bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek. Poza tym wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. Witamina B1 odgrywa zasadniczą rolę w procesach oddychania tkankowego, głównie w przemianie węglowodanów. Niedobór witaminy B1 może powodować zaburzenia układu nerwowego, krążeniowego oraz pokarmowego.

Inne witaminy z gruby B zawarte w pestkach dyni to witaminy B2 i B6. Witamina B2 uczestniczy w procesach utleniania w organizmie, współdziała w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, a wraz z witaminą A bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry. Witamina B6 natomiast ułatwia rozkład aminokwasów, uczestniczy w przemianie tłuszczów i cukrów, tworzeniu enzymów, hormonów, hemoglobiny i prostaglandyn – hormonów, które regulują procesy fizjologiczne organizmu. Poza tym zawarta w pestkach dyni witamina B6 umożliwia magazynowanie energii i usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego. Jeśli pragniesz ustabilizować ciśnienie krwi, wspomóc pracę serca i zwiększyć odporność organizmu, koniecznie sięgnij po pestki dyni.



Pestki z dyni na mocne włosy, paznokcie, kości i nerwy
Dynię i jej nasiona od dawna ceni się między innymi za wysoką zawartość cynku, który pomaga wzmacniać włosy i paznokcie. Prażone niełuskane pestki zawierają około 3 mg na garść (30 g), co daje jedną trzecią zapotrzebowania organizmu dorosłego człowieka na ten pierwiastek. Łuskane pestki dyni zawierają go nieco mniej - około 2,5 mg na garść. Różnica w zawartościach obu wersji nie jest duża, ale na pewno bardziej opłaca się wybierać pestki dyni w łupinach i w takiej formie chwilę podprażyć.

Jak kupować i przechowywać pestki z dyni

Nasiona dyni można kupić zapakowane lub "na wagę". Podobnie, jak w przypadku każdego innego jedzenia, które można nabyć w sklepie, trzeba upewnić się, że opakowania zawierające pestki z dyni są szczelnie zamknięte i że sklep ma dobry obrót produktów – to zapewnia maksymalną świeżość produktu. Jeśli zamierza się kupić nasiona luzem, trzeba upewnić się, że ma nie na nich dowodów na działanie wilgoci lub insektów. Jeśli to możliwe, warto sprawdzić smak i zapach pestek dyni – nie powinny być zjełczałe i stęchłe.

Zalecamy zakup surowych pestek dyni od sprawdzonych producentów. Kupując organiczny produkt, zmniejszamy ryzyko kontaktu z można z zanieczyszczeniami. A wybierając surowe pestki z dyni, możemy samodzielnie uprażyć je w piekarniku, kontrolując czas i temperaturę pieczenia, co pozwoli uniknąć zniszczenia korzystnych tłuszczów zawartych w nasionach. Jednocześnie, poprzez prażenie, wydobędziemy pełnię smaków pestek dyni.
Stosowanie pestek dyni łuskanych

Łuskane pestki dyni to zdrowa forma przekąski.

Właściwości pestek dyni łuskanych

Łuskane pestki dyni to źródło kwasów tłuszczowych, które są konieczne dla właściwego funkcjonowania organizmu. To źródło witaminy E, witaminy B2, witaminy D, witaminy A, witaminy C i witaminy B1. 

Łuskane pestki dyni to ciekawa inspiracja w kuchni. Łuskane pestki dyni świetnie komponują się z musli, jogurtem, sałatkami i zupami. Zdaniem specjalistów, spożywanie łuskanych pestek dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Łuskane pestki dyni to naturalny sposób na podwyższenie odporności. Skład łuskanych pestek dyni został dokładnie przebadany. Dziś już wiadomo, że to bogactwo kwasu linolowego, kwasu oleinowego i kwasu palmitynowego. 

Łuskane pestki dyni to skarbnica następujących witamin: witamina C, witamina A, witamina D, witamina B2, witamina B1, witamina E. 

Łuskane pestki dyni rekomendowane są dla kobiet, które borykają się z napięciem przedmiesiączkowym, któremu towarzyszy bolesność piersi. 
Pestki dyni
Nasiono
Wartość odżywcza

Na 
Wartość energetyczna (kcal) 446
Tłuszcz 19 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 3,7 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 9 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 6 g
Cholesterol 0 mg
Sód 18 mg
Potas 919 mg
Węglowodany 54 g
Błonnik 18 g
Białko 19 g
Witamina A62 IUKwas askorbinowy0,3 mg
Wapń55 mgŻelazo3,3 mg
Witamina D0 IUWitamina B60 mg
Witamina B120 µgMagnez262 mg



I tak dalej i tak dalej na temat pestek dyni to można książkę napisać ;) 
Ja Wam powiem tylko tyle dobre i działają szczególnie działały na mnie przed okresem..Łagodziły stan nerwowy i bóle piersi oraz brzucha ;)
Mój mąż dynie zajadał między obiadami jaka przekąskę ;) 
A chomik stawał na 2 łapach i " prosił " o pesteczkę ;) 
Ogólnie cała rodzina zadowolona i na pewno zdrowsza ;)
Pestki nie są drogie a na prawdę działają i są zdrową przekąską :)

Lubicie pestki dyni ??

Dziękuje firmie za zaufanie :)

A Was zapraszam na stronę może coś w oko wpadnie :)





Pozdrawiam :)

 Lece pracować :) 

Byle do 17 ;


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz