Nasiona Chia 1000g - BioIndygo.PL
Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.), zwana też chia [kja] – gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych, pochodzący z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali. Bardzo ceniony ze względu na swoje nasiona. Uprawiany przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Obecnie nadal powszechny w Meksyku i Gwatemali. Nasiona służą do przygotowywania odżywczych napojów i żywności. Słowo chia pochodzi od słowa chian w języku nahuatl, znaczącego „oleisty”. Obecna nazwa meksykańskiego stanu Chiapas pochodzi od chia - wody lub rzeki w języku nahuatl.
Hej laseczki :)
I o to mamy już Październik..
Czas tak szybko płynie że zdążyłam już przetestować to i owo co dostałam w ramach współpracy z firmą - sklepem internetowym -
Dziś przychodzę do Was z Nasionami Chia
Szczerze powiedziawszy z takimi nasionami spotkałam się po raz pierwszy w życiu
Jakie one są ??
Hmm wyglądają jak mak
Smak ? ciężko stwierdzić takie jałowe ...bez smaku
Ja nasiona dodawałam do jogurtów oraz posypywałam nimi np jajka na twardo :)
Ogólnie polecam zdrowe ma dużo witamin i poprawia trawienie
Wartość odżywcza
Na
|
Wartość energetyczna (kcal) 486 |
Tłuszcz 31 g | |
Kwasy tłuszczowe nasycone 3,3 g | |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 24 g | |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 2,3 g | |
Kwasy tłuszczowe trans 0,1 g | |
Cholesterol 0 mg | |
Sód 16 mg | |
Potas 407 mg | |
Węglowodany 42 g | |
Błonnik 34 g | |
Białko 17 g |
Witamina A | 54 IU | Kwas askorbinowy | 1,6 mg |
Wapń | 631 mg | Żelazo | 7,7 mg |
Witamina B12 | 0 µg | Magnez | 335 mg |
Co Wam mogę jeszcze więcej napisać ??
Jak widzicie powyżej jest dużo białka dużo witamin grupy B wapń itp
Kilka słów o Szałwii Hiszpańskiej
Morfologia
Roślina jednoroczna osiągająca 1 m wysokości, z naprzeciwległymi, długimi do 8 cm i szerokimi do 5 cm liśćmi. Jej kwiaty są fioletowe lub białe zebrane w okółkach na szczytach pędów. Owoce (rozłupnie) zawierają liczne, owalne nasiona, o długości około 2 mm. Mają one powierzchnię nakrapianą w kolorze brązowym, szarym, czarnym i białym.
Zastosowanie
Chia jest uprawiana w celach handlowych dla nasion bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. Uzyskuje się z nich około 25-30% oleju, w większości kwasu α-linolenowego. Nasiona zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego (głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej), znaczny poziom przeciwutleniaczy (kwas chlorogenowy i kawowy,oraz flawonoidy w tym myrycetynę, kwercetynę i kemferol). Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 – około 64%. Nasiona Chia nie zawierają glutenu, zawierają śladowe ilości sodu. Nasiona Chia są tradycyjnie spożywane w Meksyku i południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych. Nie są popularne w Europie. Historycznie, nasiona chia służyły jako podstawowy artykuł spożywczy plemion Nahua (Azteków) w środkowym Meksyku. Kronikarze jezuiccy opisują chia jako trzecią najważniejszą dla Azteków uprawę, zaraz po fasoli i kukurydzy, a przed szarłatem. Hołd i podatek dla kapłanów i szlachty azteckiej często płacony był w nasionach chia.
Dzisiaj chia uprawiana jest w Meksyku, Paragwaju, Boliwii, Argentynie, Ekwadorze, Australii i Gwatemali. W 2008 r. Australia była największym na świecie producentem chia. Nasiona Szałwii hiszpańskiej są sprzedawane najczęściej pod nazwą zwyczajową "Chia", występują także pod kilkoma znakami towarowymi, w tym "Cheela Brand", "Sachia", "Anutra", "Chia Sage", "Salba", "Tresalbio" i "Mila". W 2009 r. Unia Europejska zatwierdziła nasiona chia jako produkt spożywczy, pozwalając na stosowanie ich jako dodatek stanowiący do 5% całkowitej masy chleba.
Stosowanie nasion chia
Nasiona chia to świetny dodatek do deserów, jogurtów i koktajli.
Właściwości nasion chia
O wspaniałych właściwościach nasion chia wiedzieli już nasi przodkowie. Okazuje się, że te maleńkie nasionka były głównym źródłem pożywienia dla Majów i Azteków. Być może myślisz, że mleko to najcenniejsze bogactwo wapnia - czas wyprowadzić Cię z błędu. Z badań wynika, że nasiona chia posiadają znacznie więcej wapnia niż mleko! W składzie nasion chia znajdują się kwasy omega-3, które wspierają pracę mózgu - to cenna informacja dla osób, które mają problemy z koncentracją i pamięcią. Zdaniem specjalistów, te maleńkie ziarenka uspokajają i są niezwykle pomocne w stanach depresyjnych.
Nasiona chia powinny zagościć w jadłospisie u osób, które pragną zapobiegać chorobom serca i nadciśnieniu. Nasiona chia to naturalny sposób na problemy z trawieniem. Jak wiadomo, nasiona chia to źródło błonnika. Błonnik wspomaga proces trawienia, a ponadto - perystaltykę jelit. Zdaniem specjalistów, nasiona chia zmniejszają ryzyko rozwoju raka piersi. Z racji tego, że nasiona chia zawierają dużo błonnika, chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi.
Nie można poddać wątpliwości, że nasiona chia to ciekawa inspiracja w kuchni. Nasiona chia świetnie komponują się z musli, jogurtami, sałatkami i wypiekami. Nasiona chia to zdrowy wybór. Nasiona chia mogą pełnić funkcję naturalnego zagęszczacza do zup.
W sklepie internetowym BioIndygo.pl mogą Państwo znaleźć wiele interesujących produktów. Szukasz produktu, który stanowi doskonałe źródło błonnika? BIO moringa proszek to idealna propozycja dla Ciebie! Nasiona chia powinny zagościć w jadłospisie każdego, kto dba o zdrowie. Mąka jaglana to produkt wyjątkowo lekkostrawny, bezpieczny nawet dla osób cierpiących na celiakię.
JAK UŻYWAĆ CHIA?
Ziarenka Chia mogą być dodawane do słodyczy, deserów, przekąsek, różnych przypraw, jogurtu a nawet żywności dla niemowląt.
Chia można używać na różne sposoby:
jako żel galaretka - na kilka minut przed posiłkiem namoczyć Chia w
szklance zimnej wody, najlepiej przegotowanej lub mineralnej (chlor
może niszczyć właściwości Chia). Nasiona pochłaniają płyn i wytworzą
rodzaj galaretki- żelatyny. Dobrze wymieszane można przechowywać w
lodówce nawet do 30 dni.
Smak Chia jest neutralny. Można je więc łączyć z różnymi posiłkami lub
płynami. Możemy je dodać do soków, mleka, jogurtów, do sosów do sałatek,
sosów, zup, kremów, deserów, ciast, wypieków i pieczywa. Można dowolnie
z nimi eksperymentować w kuchni wzbogacając najróżniejsze nasze
potrawy.
Np. wspaniale smakuje oświeżający, energergetyczny napój z Camu Camu
(największe naturalne źródło witaminy C), przygotowanie: Chia zmieszamy
z wodą i proszkiem z Camu Camu. Powstanie orzeźwiający, lekko
galaretkowaty o kwaskowatym smaku, bardzo odżywczy i wzmacniający napój.
Taki przysmak można zamówić pod tym linkiem -
SZAŁWIA HISZPAŃSKA
A Wy znacie takie nasiona ??
Dziękuje firmie za zaufanie :)
Pozdrawiam i życzę ciepłego Października :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz