niedziela, października 02, 2016

Olej kokosowy rafinowany VIVIO 900ml - BioIndygo.PL

Olej kokosowy rafinowany VIVIO 900ml -  BioIndygo.PL 

Olej kokosowy – olej roślinny otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry – twardego miąższu orzechów palmy kokosowej zwanego koprą. Spotykany najczęściej jako rafinat, odkwaszany i wybielany. W postaci płynnej jest lekko żółty





Hej Słoneczka :*


 Wczoraj Wam pisałam o nasionach a dziś olej kokosowy idzie na " tapetę "

Olej również dostałam od sklepu internetowego :  

BioIndygo.PL 




Z olejem kokosowym spotkałam się już po raz 3 ale po raz pierwszy z olejem koksowym rafinowanym

Można kupić go tutaj - 



Ogólnie cenie sobie bardzo olej i w kuchni i w kosmetyce 
Może zacznę od tego do czego używam oleju
Olej u mnie przeważnie idzie do smażenia oraz do wypieków ( robię muffinki ) oraz moje ulubione racuchy z bananem ;) 
ale  olej nierafinowany używam również w kosmetyce np na włosy lub jako naturalny wybielacz zębów ( ma piękny zapach ) ale ten też użyłam w kosmetyce i różnicy nie ma nie licząc braku zapachu 
Jeżeli chodzi o mnie to preferuje nierafinowany bo jest zdrowszy oraz nadaję fajny posmak potrawą a olej rafinowany nie zmienia smaku potraw więc bardziej nadaje się do smażenia np mięsa 
a w kosmetyce używam go ale nierafinowany jest lepszy bo ma piękny zapach koksowy 





Ale jeśli chodzi o włosy to : 

Super nawilża, odżywia włosy, łagodzi swędzenie -  przy podrażnieniach i łupieżu.  
Włosy zyskują nowy blask, życie, nie są oklapnięte czy przetłuszczone. Dodatkowo olej ten chroni moje włosy przed mocnym działaniem szamponów z sls, przez co  nie są przesuszone.

Przy okazji olejowania włosów robię także maskę na dłonie i paznokcie. 
Jeśli chodzi o działanie na inne rejony ciała, to kiedyś stosowałam olej zaraz po kąpieli działał świetnie na skórę dobrze nawilża i daje uczucie miękkiej skóry 

Można jeszcze zrobić z olejem np to :

Olej kokosowy wspomaga zdrowie, pomaga zachować urodę oraz przydaje się w kuchni. 
Oto niektóre z jego zastosowań:
  • Olej kokosowy w kuchni:

  • – można go stosować zamiast masła – do smarowania pieczywa
    – dodaj łyżeczkę oleju koksowego do ulubionego smoothie
    – posmaruj nim delikatnie patelnie, a następnie usmaż jajka
    – zrób smaczne, pieczone ziemniaki – rozgrzej piekarnik, ziemniaki pokrój w plasterki, posmaruj je lekko olejem kokosowym, umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika na ok. 15 minut
    – zamiast oleju roślinnego, używaj do pieczenie kokosowego
    – robiąc grzanki z serem, zamiast masła użyj oleju kokosowego
    – dodaj do kawy lub herbaty łyżeczkę oleju kokosowego, by uzyskać kokosowy posmak
  • Olej kokosowy dla urody i zdrowia

  • – po zmieszaniu oleju kokosowego z solą himalajską otrzymasz peeling do twarzy, zaś mieszkając go z cukrem – peeling do ciała
    – sprawdzi się jako błyszczyk do ust – wystarczy posmarować
    – złagodzi otarcia skóry (od pieluchy) u dziecka – wystarczy posmarować
    – do smarowania skóry z rozstępami
    – jako olejek do masażu
    – balsam nawilżający do ciała – do stosowania po kąpieli
    – do łagodzenia poparzeń słonecznych
    – jako krem do twarzy – nawilża, wygładza zmarszczki
    – dodatek do kąpieli – 1/4 szklanki wcześniej delikatnie roztopionego oleju wlewamy do wanny z wodą
    – nawilży suchą, szorstką skórę – np. stóp, łokci
    – odżywi włosy – niewielką ilość oleju kokosowego należy wetrzeć we włosy wieczorem – najlepiej w końcówki. Zawiązać w luźny kok; rano następnego dnia umyć włosy
    – spożycie 2 łyżeczek dziennie oleju pomaga przyśpieszyć metabolizm
    – złagodzi obtarcia, odparzenia, zadrapania
    – nawilża skórę po goleniu; bywa również używany jako krem do golenia



Co Wam mogę więcej napisać ?? 

Chyba tylko jedno słowo - POLECAM !! 

Wartość odżywcza

Olej kokosowy
Na
Wartość energetyczna (kcal) 862
Tłuszcz 100 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 87 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 1,8 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 6 g

Cholesterol 0 mg
Sód 0 mg
Węglowodany 0 g
Błonnik 0 g
Cukry 0 g
Białko 0 g
Witamina A0 IUKwas askorbinowy0 mg
Wapń0 mgŻelazo0 mg
Witamina D0 IUWitamina B60 mg
Witamina B120 µgMagnez0 mg

Kilka słów o oleju kokosowym 

Stosowanie oleju kokosowego rafinowanego
Olej kokosowy rafinowany nadaje się do smażenia i pieczenia.
Właściwości oleju kokosowego rafinowanego
Olej kokosowy rafinowany poddawany jest obróbce termicznej, w wyniku której olej traci charakterystyczną woń i smak kokosa. Dlatego olej kokosowy rafinowany w szczególności polecany jest dla osób, które nie są zwolennikami zapachu i smaku kokosa, ale mimo wszystko cenią sobie wartość odżywczą tego produktu. Zdaniem dietetyków, olej kokosowy rafinowany to najzdrowszy olej na świecie. To źródło niezwykle cennych kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów, żelaza i magnezu.
Badania dowodzą, że olej kokosowy rafinowany wykazuje silne działanie przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i antybakteryjne. Okazuje się, że olej kokosowy rafinowany, choć dość kaloryczny, świetnie sprawdza się jako dodatek w terapii odchudzającej. Olej kokosowy świetnie przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, a ponadto - wspomaga metabolizm. Olej kokosowy to naturalne rozwiązanie na problemy ze zbyt wysokim cholesterolem. Olej kokosowy rafinowany to ciekawa inspiracja w kuchni. Świetnie nadaje się do smażenia i pieczenia. To znacznie zdrowszy zamiennik dla klasycznego masła! 


Dziękuje firmie za zaufanie :)

A Wy znacie olej koksowy ??
Jaki wybieracie rafinowany czy nierafinowany ?? 
Który dla Was jest lepszy ?? 
Olej rafinowany, czy nierafinowany? Olej olejowi nierówny, jednoznacznie nie można określić, który jest lepszy. Nasz wybór zależy od zastosowania tłuszczu. Jeśli chcemy wykorzystać go do dań wykonanych „na zimno”, to w tym przypadku bezkonkurencyjne są oleje nierafinowane. W przypadku sporządzania potraw z wykorzystaniem wysokiej obróbki termicznej, najbezpieczniej jest kupować olej rafinowany z powodu dużego stopnia dymienia i małej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

http://bonavita.pl/olej-rafinowany-i-nierafinowany-rozniceOlej rafinowany, czy nierafinowany? Olej olejowi nierówny, jednoznacznie nie można określić, który jest lepszy. Nasz wybór zależy od zastosowania tłuszczu. Jeśli chcemy wykorzystać go do dań wykonanych „na zimno”, to w tym przypadku bezkonkurencyjne są oleje nierafinowane. W przypadku sporządzania potraw z wykorzystaniem wysokiej obróbki termicznej, najbezpieczniej jest kupować olej rafinowany z powodu dużego stopnia dymienia i małej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

http://bonavita.pl/olej-rafinowany-i-nierafinowany-roznice
Olej rafinowany, czy nierafinowany? Olej olejowi nierówny, jednoznacznie nie można określić, który jest lepszy. Nasz wybór zależy od zastosowania tłuszczu. Jeśli chcemy wykorzystać go do dań wykonanych „na zimno”, to w tym przypadku bezkonkurencyjne są oleje nierafinowane. W przypadku sporządzania potraw z wykorzystaniem wysokiej obróbki termicznej, najbezpieczniej jest kupować olej rafinowany z powodu dużego stopnia dymienia i małej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

http://bonavita.pl/olej-rafinowany-i-nierafinowany-roznice
Olej rafinowany, czy nierafinowany? Olej olejowi nierówny, jednoznacznie nie można określić, który jest lepszy. Nasz wybór zależy od zastosowania tłuszczu. Jeśli chcemy wykorzystać go do dań wykonanych „na zimno”, to w tym przypadku bezkonkurencyjne są oleje nierafinowane. W przypadku sporządzania potraw z wykorzystaniem wysokiej obróbki termicznej, najbezpieczniej jest kupować olej rafinowany z powodu dużego stopnia dymienia i małej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

http://bonavita.pl/olej-rafinowany-i-nierafinowany-roznice
Olej rafinowany, czy nierafinowany? Olej olejowi nierówny, jednoznacznie nie można określić, który jest lepszy. Nasz wybór zależy od zastosowania tłuszczu. Jeśli chcemy wykorzystać go do dań wykonanych „na zimno”, to w tym przypadku bezkonkurencyjne są oleje nierafinowane. W przypadku sporządzania potraw z wykorzystaniem wysokiej obróbki termicznej, najbezpieczniej jest kupować olej rafinowany z powodu dużego stopnia dymienia i małej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

http://bonavita.pl/olej-rafinowany-i-nierafinowany-roznice

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz