sobota, lutego 18, 2017

Racuchy z HELIO :) Przepis według Evi & Pawła ;)

Racuchy z HELIO :) Przepis według Evi & Pawła ;)






Hej Moje Robaczki Kochane ;*

Dziś Wam pokaże racuchy po naszemu z dodatkami od firmy 




Jak wiecie współpracuje z tą firmą już od dłuższego czasu z czego jestem bardzo zadowolona ;)

I dziś Wam pokaże co można zrobić z produktów taki jak np :

Berberys suszony

A więc zacznę od składu : ( u nas na oko jak zawszę )

* Mąka u nas ok 1 szklanka 

* Pół szklanki wody 

* 2 jajka

* Pół łyżeczki proszku do pieczenia / lub sody 

* sól szczypta

* Olej do smażenia 

* dodatki - ja do ciasta dodałam 

Berberys suszony , wiórki kokosowe 

oraz kawałki duże jabłka ;)







Wszystko mieszam odstawiam na ok 30 min 
następnie mieszam i smażę na rozgrzanym oleju ;) 






Ok 3 - 6 min na średnim ogniu z jednej strony ;) 
No na złoto ma być ;p hahah ;) 






Po usmażeniu odsączam z tłuszczu i dekoruję ;)

Ja do dekoracji użyłam gotowej polewy z Helio 
( którą wystarczy podgrzać 30 sek w mikrofali )
 dodatkowo posypałam płatkami migdałowymi ;)





 Oczywiście firmy Helio ;)

Produkty które użyłam :

Berberys suszony

Nietuzinkowe suszone owoce o odświeżająco kwaśnym i przyjemnym smaku. Naturalnie zdrowe - bogate w witaminę C, antyoksydanty oraz błonnik, a o niskiej zawartości tłuszczu. Spożywane jako przekąska, ale też świetnie pasujące do ryżu, muesli, jogurtów, sałatek, sosów, a nawet herbaty, czy miodu. Znane w medycynie ludowej od tysiącleci i stosowane m.in. wspomagająco na układ pokarmowy, czy kojąco na stres

Płatki migdałowe

Migdałowiec pochodzi z Azji i jest jednym z najstarszych drzew uprawianych na świecie. Botanicy podają, że migdał uprawiany w dzisiejszych czasach jest naturalną krzyżówką trzech starożytnych, dzikich gatunków, które odkryto w wypalonych słońcem górach 
centralnej Azji. Na początku wiosny, kiedy jeszcze żadne drzewa nie mają liści, migdałowiec jest obsypany biało - różowymi kwiatami. Migdały odznaczają się dużą ilością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezastąpione w codziennej diecie człowieka. Obecnie większość migdałów pochodzi z USA, Hiszpanii i Chin.


Polewa i dekoracja Mleczna

Po rozpuszczeniu pastylek polewy HELIO zyskują gładką i kremową konsystencję, która ułatwia równomierne pokrycie całego ciasta.  Polewy HELIO posiadają eleganckie stojące opakowanie, ozdobione wizerunkami smakowitych tortów, które zostało wykonane ze specjalnej folii, odpornej na działanie wysokiej temperatury niezbędnej do sprawnego wykorzystania Polewy HELIO w kuchni, tj. do 75-80 ºC. Polewę HELIO wystarczy podgrzać w gorącej wodzie lub kuchence mikrofalowej. Jeśli rozpuścimy za dużo polewy, nie ma żadnych przeciwwskazań, aby produkt ostudzić i przy kolejnym użyciu rozpuścić ponownie w kąpieli wodnej.

Wiórki kokosowe

Orzech kokosowy jest owocem palmy kokosowej, który ma jadalną pestkę i dlatego uważany jest za orzech. Kokos pochodzi z Malezji, Filipin i Brazylii. Uznawany jest za najważniejszy orzech w światowym handlu. Ceniony dla miąższu i mleka, skorupy używane są jako węgiel drzewny, a liście kokosowe do pokrywania dachów. Miąższ kokosowy tarty jest na wiórki kokosowe , które używane są do produkcji lodów, wyrobów cukierniczych oraz ciastek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz