środa, grudnia 13, 2017

Kulinarne ABC ...Udane desery

Kulinarne ABC ...Udane desery









Hej Moje Mikołajki ! :* 

Jak wiecie ostatnio pisałam wam o poradach świątecznych.A że mamy Grudzień to pojawi się kilka jeszcze takich krótkich postów " pomocnych "
Te porady też są z gazety jak i tamte o których ostatnio pisałam.

Dziś pomysł na udane desery a w sumie porady jak zrobić udane desery.

ZACZNIJ OD PIERNICZKÓW : 

Ciasto na pierniczki musi mieć czas,aby się odleżałeć.Zacznij je robić 2-3 tygodnie przed świętami.
Po zagnieceniu  ciasta odstaw do lodówki na 1 - 3 dni,a dopiero potem wałkuj i piecz.Po upieczeniu ponownie powinny leżakować.Inaczej będą twarde.
Schowaj je więc do pudełeczka i....czekaj do świąt,aż skruszeją .A potem zajadaj 😃

DROŻDŻOWE Z...PROSZKIEM :


Gdy mimo starań ciasto nie chce wyrosnąć,dodaj do niego płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i jeszcze raz zagnieć wszystkie składniki .To sprawdzony sposób,który urtuje Twój wypiek.
Zapach proszku zneutralizujesz,dosypując cukier waniliowy.

MAKOWE SŁODKOŚCI :

By warstwa makowa nie oddzieliła się od ciasta drożdzowego ( często zdarza się podczas pieczenia strucli ) do słodkiej masy dodaj niewielką ilość rozczynu drożdżowego.
W przypadku innych wypieków przekładanych lub nadziewanych makiem ( np rogalików ) ciasto warto posmarować roztopionym masłem.Pamiętaj też,że do farszy i deserów mak musisz ugotować i zmielić.Jeśli jednak zamierzasz dosypać go do ciasta,wystarczy płukanie na sicie.


NA GRUDNIOWY PODWIECZOREK :
Aromatyczne gorące napoje to ciekawa alternatywa dla serwowanej po obiedzie kawy.Możesz je przygotować na bazie soków,herbaty owocowej lub grzanego wina.Nie zapomnij o naturalnej słodyczy,którą daje miód lub brązowy cukier.Pamiętaj też o korzennych przyprawach i dekoracyjnym wyglądzie.Np plastry cytryn i pomarańczy.

No to by było na tyle w tym poście 😃
Podobają się Wam takie posty ? Krótkie i świąteczne ?

Porady pochodzą z gazety - Świat Kobiety Grudniowy nr.

Buziaki wysyłam ! :* 😍😘👄👌

Pozdrawiam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz