TARGROCH
Daktyle suszone bez pestek 1 kg
Daktylowiec właściwy (Phoenix dactylifera L.), palma daktylowa, daktylowe drzewo – gatunek rośliny z rodziny arekowatych (popularnie nazywanych palmami). W stanie dzikim nie występuje, jest natomiast uprawiany w wielu krajach świata
Hej Moje Słoneczka Kochane !
Dziś przychodzę do Was z kolejnym produktem który zamówiłam sobie w ramach współpracy ze sklepem : https://www.bee.pl/9000-zdrowa-zywnosc
Daktyle..Ja ich osobiście nie lubię ale za to mój mąż je kocha.Zajada je między posiłkami.Te daktyle zamówiliśmy w formie współpracy ze sklepem BEE.PL
Daktyle są bardzo zdrowe .Mają dużo witamin i mogą nam zastąpić słodkie nie zdrowe przekąski ;)
Składniki odżywcze
Daktyle są bardzo dobrym źródłem przeciwutleniaczy i wykazują właściwości przeciwmutagenne w badaniach in vitro. Owoc składa się w 70% z węglowodanów (głównie z cukrów), co sprawia, że jest to jedna z najbardziej odżywczych naturalnych produktów spożywczych dostępnych dla człowieka. Zawartość wody wynosi od 15 do 30% w zależności od odmiany i stadium dojrzałości owocu
Wartość energetyczna
Daktyle są bardzo pożywne, przyswajalne i wytwarzają energię.
Palma daktylowa jest dobrym źródłem żywności o wysokiej wartości odżywczej. Owoc daktylowy jest bogaty w składniki odżywcze, a dzięki swoim wartościom dietetycznym zawsze był wysoko oceniany przez ludzi. Daktylowce dają ponad 3 000 kalorii na kilogram.
Białka i tłuszcze
Obie substancje występują w małych ilościach. Tłuszcz jest głównie skoncentrowany w skórze i ma bardziej fizjologiczne znaczenie w ochronie owocu niż przyczynianie się do wartości odżywczej mięsa z daktyli.
Witaminy i minerały
Daktylowce na etapie dojrzewania, w którym są zwykle i najczęściej spożywane, zawierają:
* witaminy A, B1, B2 i niacynę w rozsądnych ilościach, ale brak znaczących ilości innych witamin, w szczególności witaminy C;
* dobre źródło potasu, wapnia i żelaza,
* małe ilości chloru, miedzi, magnezu, siarki i fosforu
Przykładowy przepis na daktyle w kuchni na słodki sok do herbaty czy też kawy .
Wystarczy zalać daktyle wrzątkiem, odstawić na kilka godzin, po tym czasie odcedzić, zmiksować do uzyskania konsystencji syropu, bądź odcedzić i zblendować do uzyskania konsystencji pasty. Taki syrop lub pastę z powodzeniem możecie przechowywać w lodówce ok. 5-7 dni i używać w zależności od potrzeb
Daktyle można też zmielić w młynku / blenderem i może być stosowane jako spód do ciasta.
I jak widać daktyle mają same dobre właściwości.
Znacie ? Używacie ? Tu można zakupić daktyle ---> SKLEP
Daktyle suszone bez pestek
Daktyle są naturalnym źródłem:
- potasu
- miedzi
- witaminy B6
Wartość odżywcza produktu w 100 g:
- wartość energetyczna 1223 kj/289 kcal
- tłuszcz 0,4 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g
- węglowodany 65 g
- w tym cukry 65 g
- błonnik 8,7 g
- białko 2 g
- sól 0,09 g
Informacje o alergenach - w zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Uwaga: produkt może zawierać pestkę lub jej fragment
Sposób przechowywania - przechowywać w miejscu suchym w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Kraj pochodzenia: Iran
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz