sobota, listopada 04, 2017

Propharma Esencja Natury - Manuka MGO™ - Recenzja !

Propharma Esencja Natury - Manuka MGO™ - Recenzja ! 







Hej Moje Słoneczka Kochane ;-* 
Jak tam ? Co tam u Was słychać ? 

Ja dziś przychodzę do Was z nowym postem a dokładnie z recenzją miodu który dostałam chiwle temu do testowania od firmy





Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium.




W 2013 r. przy udziale rządu Nowej Zelandii powołano grupę roboczą ds. zdefiniowania kryteriów służących kwalifikacji produktów pszczelich określanych mianem miodów Manuka. Według opracowania z lipca 2014 r. miody Manuka to miody jednorodne, które zostały wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są wytworzone w zasadniczej większości z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium. Miody te powinny charakteryzować się dodatkowo takimi cechami jak: odpowiedni zakres przewodności właściwej, wyjątkowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki; silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charaktery-stycznego dla krzewów Manuka oraz składników, w tym: methylglyoxalu (MGO™) (Science and characteristing Manuka honey – Current and future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014).




MGO™ to skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji uznanej przez naukowców za charakterystyczny składnik miodów Manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. Badania nad składem miodów Manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej - jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów Manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia  i oznaczania jakości miodów Manuka - MGO™, która jest obiektywna i powtarzalna.

Firma Manuka Health New Zealand jest prekursorem i liderem naukowym metody MGO™ oraz wiodącym eksporterem wysokiej jakości miodów Manuka. Jako pierwsza wprowadziła oznaczenie jakości handlowej miodów Manuka metodą mierzenia methylglyoxalu - MGO™ (od 2007r.) i wywarła wyraźny wpływ na prace naukowe i urzędnicze związane z jakością miodów Manuka w Nowej Zelandii i na Świecie 




MIÓD NEKTAROWY MANUKA MGO™ 100+
Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 100 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka).

Składniki: miód z krzewu Manuka 100%

Wartość odżywcza w 100 g w 15 g*

Wartość energetyczna 1400 kJ / 334 kcal 210 kJ / 50,2 kcal

Tłuszcz 0 g 0 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g 0 g

Węglowodany 82,1 g 12,3 g

w tym cukry 82,1 g 12,3 g

Błonnik 0 g 0 g

Białko 0,3 g 0,05 g

Sól 0,04 g 0,01 g

Methylglyoxal  >10 mg >1,5 mg

*15 g (3 łyżeczki)= porcja dzienna. W słoiku znajduje się ok. 17 porcji.

Opakowanie 250g przy spożywaniu dziennej porcji trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około dwa tygodnie.

Spożywanie Miodu Manuka MGO™ 100+

Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.

Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze pokojowej.

Masa netto: 250 g

Kraj pochodzenia miodu: Nowa Zelandia


Kraj produkcji: Nowa Zelandia

Cena : 74 zł ---> Tu można zakupić : MIÓD 


Miód jest w małym plastikowym kwadratowym opakowaniu.Zakręcany.Po odkręceniu mamy dodatkowe zabezpieczenie ( folie ).Smak miodu jest specyficzny.
Taki słodki ale nie do końca.Miód jest koloru żółtego.
Dość dobrze nabiera się go na łyżkę.
Miód przeważnie dodawałam do letniej herbaty .




Smak herbaty był dobry.Jeśli chodzi o jakieś działanie to nie zauważyłam gdyż jadam oprócz miodu pije pyłek kwiatowy i jej witaminy a szczególnie witaminę D.
Przez ostatni miesiąc byłam zdrowa. Odporność mi zrosła. 
Ale czyja to zasługa to nie wiem.
Ogólnie miód polecam.Jedynie co dla mnie to cena ...
Jak dla mnie dość wysoka.Powiem szczerze że kupuję większość miodu za mniejsze pieniądze ( w Bartniku w miejscowości Stróże ) 





Ogólnie jestem zadowolona :) Polecam :D 
Dobry miód zawszę musi być w naszym menu ;D 


Znacie ?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz