Kulinarne ABC ...Udane desery
Hej Moje Mikołajki ! :*
Jak wiecie ostatnio pisałam wam o poradach świątecznych.A że mamy Grudzień to pojawi się kilka jeszcze takich krótkich postów " pomocnych "
Te porady też są z gazety jak i tamte o których ostatnio pisałam.
Dziś pomysł na udane desery a w sumie porady jak zrobić udane desery.
ZACZNIJ OD PIERNICZKÓW :
Ciasto na pierniczki musi mieć czas,aby się odleżałeć.Zacznij je robić 2-3 tygodnie przed świętami.
Po zagnieceniu ciasta odstaw do lodówki na 1 - 3 dni,a dopiero potem wałkuj i piecz.Po upieczeniu ponownie powinny leżakować.Inaczej będą twarde.
Schowaj je więc do pudełeczka i....czekaj do świąt,aż skruszeją .A potem zajadaj 😃
DROŻDŻOWE Z...PROSZKIEM :
Gdy mimo starań ciasto nie chce wyrosnąć,dodaj do niego płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i jeszcze raz zagnieć wszystkie składniki .To sprawdzony sposób,który urtuje Twój wypiek.
Zapach proszku zneutralizujesz,dosypując cukier waniliowy.
MAKOWE SŁODKOŚCI :
By warstwa makowa nie oddzieliła się od ciasta drożdzowego ( często zdarza się podczas pieczenia strucli ) do słodkiej masy dodaj niewielką ilość rozczynu drożdżowego.
W przypadku innych wypieków przekładanych lub nadziewanych makiem ( np rogalików ) ciasto warto posmarować roztopionym masłem.Pamiętaj też,że do farszy i deserów mak musisz ugotować i zmielić.Jeśli jednak zamierzasz dosypać go do ciasta,wystarczy płukanie na sicie.
NA GRUDNIOWY PODWIECZOREK :
Aromatyczne gorące napoje to ciekawa alternatywa dla serwowanej po obiedzie kawy.Możesz je przygotować na bazie soków,herbaty owocowej lub grzanego wina.Nie zapomnij o naturalnej słodyczy,którą daje miód lub brązowy cukier.Pamiętaj też o korzennych przyprawach i dekoracyjnym wyglądzie.Np plastry cytryn i pomarańczy.
No to by było na tyle w tym poście 😃
Podobają się Wam takie posty ? Krótkie i świąteczne ?
Porady pochodzą z gazety - Świat Kobiety Grudniowy nr.
Buziaki wysyłam ! :* 😍😘👄👌
Pozdrawiam
Jak wiecie ostatnio pisałam wam o poradach świątecznych.A że mamy Grudzień to pojawi się kilka jeszcze takich krótkich postów " pomocnych "
Te porady też są z gazety jak i tamte o których ostatnio pisałam.
Dziś pomysł na udane desery a w sumie porady jak zrobić udane desery.
ZACZNIJ OD PIERNICZKÓW :
Ciasto na pierniczki musi mieć czas,aby się odleżałeć.Zacznij je robić 2-3 tygodnie przed świętami.
Po zagnieceniu ciasta odstaw do lodówki na 1 - 3 dni,a dopiero potem wałkuj i piecz.Po upieczeniu ponownie powinny leżakować.Inaczej będą twarde.
Schowaj je więc do pudełeczka i....czekaj do świąt,aż skruszeją .A potem zajadaj 😃
DROŻDŻOWE Z...PROSZKIEM :
Gdy mimo starań ciasto nie chce wyrosnąć,dodaj do niego płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i jeszcze raz zagnieć wszystkie składniki .To sprawdzony sposób,który urtuje Twój wypiek.
Zapach proszku zneutralizujesz,dosypując cukier waniliowy.
MAKOWE SŁODKOŚCI :
By warstwa makowa nie oddzieliła się od ciasta drożdzowego ( często zdarza się podczas pieczenia strucli ) do słodkiej masy dodaj niewielką ilość rozczynu drożdżowego.
W przypadku innych wypieków przekładanych lub nadziewanych makiem ( np rogalików ) ciasto warto posmarować roztopionym masłem.Pamiętaj też,że do farszy i deserów mak musisz ugotować i zmielić.Jeśli jednak zamierzasz dosypać go do ciasta,wystarczy płukanie na sicie.
NA GRUDNIOWY PODWIECZOREK :
Aromatyczne gorące napoje to ciekawa alternatywa dla serwowanej po obiedzie kawy.Możesz je przygotować na bazie soków,herbaty owocowej lub grzanego wina.Nie zapomnij o naturalnej słodyczy,którą daje miód lub brązowy cukier.Pamiętaj też o korzennych przyprawach i dekoracyjnym wyglądzie.Np plastry cytryn i pomarańczy.
No to by było na tyle w tym poście 😃
Podobają się Wam takie posty ? Krótkie i świąteczne ?
Porady pochodzą z gazety - Świat Kobiety Grudniowy nr.
Buziaki wysyłam ! :* 😍😘👄👌
Pozdrawiam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz